ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ
Základné informácie o školskej jedálni
Cieľom našej školskej jedálne je zabezpečiť kvalitné a chutné stravovanie s ohľadom na výživnú a vyváženú stravu. Pri príprave jedál z odborného hľadiska preferujeme stravu, pripravovanú z čerstvých surovín, ktorá má zodpovedajúcu energetickú a biologickú hodnotu. Využívajú sa zdravšie spôsoby prípravy stravy ako je varenie, dusenie, pečenie.
V školskej jedálni sa výroba jedál uskutočňuje podľa
- materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie a receptúr, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť;
- odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov;
- zásad na zostavovanie jedálnych lístkov podľa vyhlášky MŠ SR č. 330/2009 zo 14.9.2009 o zariadení školského stravovania prílohy č. 1;
- hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe – HACCP;
- finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedlo podľa zvoleného finančného pásma.
Jedálny lístok je zostavený na základe zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov v školskom stravovaní.
V rámci 5 stravovacích dní sa podávajú:
- 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom – hydina, bravčové, hovädzie, ryby s plnou hmotnosťou
- 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom – so zníženou dávkou mäsa
- 2 odľahčovacie jedlá
- 1x s múčnym pokrmom – sladké
- 1x so zeleninovým pokrmom
Ku každému hlavnému jedlu sa podáva nápoj – čierne, zelené alebo ovocné čaje, rôzne ovocné nápoje, mlieko alebo ochutené mliečne nápoje, voda. Minimálne 2 x v týždni podávame šaláty, ktoré sa pripravujú výhradne z čerstvej zeleniny a ovocia.